Knelbeveiliging

Automatische poorten en elektrische garagepoorten zorgen voor dat tikkeltje extra luxe in je woning of bedrijf. Toch moet er ook rekening gehouden worden met de veiligheid van de gebruikers ervan. En net daarom werd knelbeveiliging in het leven geroepen!

 

Wat is knelbeveiliging?

De term knelbeveiliging mag je erg letterlijk nemen. Het is namelijk een extra soort beveiliging die ervoor zorgt dat niemand knel kan komen te zitten tussen een poort. Automatische poorten en garagepoorten moeten altijd voorzien worden van deze CE-beveiliging. In de meeste gevallen worden er rubberen strips aangebracht met een sensor in. Voelt deze sensor druk? Dan stopt de poort. Bij een ander mechanisme schuift de poort gewoon opnieuw open.

 

Knelbeveiliging bij garagepoorten

Als een garagepoort automatisch sluit, kan er altijd een mens of een dier onder vast komen te zitten. Net daarom werd knelbeveiliging ontwikkeld. Stel je voor dat jouw kat nog snel onder de poort wil binnenkruipen. Dan ben jij natuurlijk niet snel genoeg om nog op het knopje te duwen om de poort terug te openen. Zonder knelbeveiliging zou de poort dan bijna een guillotine zijn. Ook op een bedrijf heb je deze situaties: werknemers en leveranciers lopen nog snel onder de poort terwijl deze aan het sluiten is. Eén foute beweging en ze zouden zich kunnen verwonden. Lang leve knelbeveiliging!

 

Ook automatische poorten vragen knelbeveiliging

En jawel, ook bij automatische poorten is knelbeveiliging verplicht. Beeld je in dat een kindje zijn arm tussen de spijlen van de poort zou steken. Zo zouden er serieuze ongelukken kunnen gebeuren, maar niet met knelbeveiliging! Hoe lossen we dit op? Op het uiteinde van de elektrische poort worden rubberen strips geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de poort stopt wanneer er druk gevoeld wordt door de sensoren. Safety first!